Anatomie van de vingernagel

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Hoe zitten onze vingernagels eigenlijk in elkaar? En welke verschillende delen heeft je nagel? In dit artikel duiken we in de anatomie van de vingernagel.

Anatomie van de vingernagel

Nagels zijn meer dan de hard uiteindes van onze vingers en tenen. Ze hebben namelijk een belangrijke functie. Ze beschermen de teen- en vingertoppen.

Je vingernagels helpen je ook bij precisieklusjes en het oppakken van kleine voorwerpen. En als je jeuk hebt, komen nagels natuurlijk ook goed van pas.

De nagel is een stuk complexer dan de meeste mensen denken. Hieronder lees je uit welke verschillende onderdelen je nagel bestaat.

Anatomie van de nagel

De nagelplaat

Het grootste stuk van je nagel is de nagelplaat. Dit is het harde plaatje wat je je nagel noemt. De nagelplaat is lichtroze van kleur en bestaat uit dode cellen die veel keratine (een eiwit) bevatten. 

De nagelplaat bestaat uit drie lagen:

  • Een dunne bovenlaag die beschermt
  • Een dikke tussenlaag
  • Een onderlaag die ervoor zorgt dat je nagel goed aan het nagelbed vastzit

Het nagelbed

Dat brengt ons bij het volgende onderdeel: het nagelbed. Dit is het gevoelige stukje huid onder je nagel. Normaal gesproken zie je het nagelbed niet. Alleen als je nagel door een ongelukje of verkeerd knippen te kort is.

Het nagelbed bestaat uit bindweefsel en er zitten bloedvaten en zenuwen in. Aan het einde van het nagelbed zit het hyponychium. Dat is een moeilijke naam voor het verhoornde stukje huidlaag tussen je nagelplaat en je vingertop. 

Het hyponychium is de sluiting tussen het nagelbed en het uiteinde van de nagelplaat. Deze sluiting is belangrijk om ontstekingen en infecties te voorkomen.

De nagelwal

De nagelwal is waar de rand van je nagel en je huid bij elkaar komen. De nagelwal heeft drie zijdes: twee zijkanten en de onderkant.

De nagelwal aan de zijkant heet laterale nagelwal. Aan de onderkant heet het de proximale nagelwal.

De nagelriem

Precies aan het begin van je nagel zit je nagelriem. Dit is een dun randje dat bescherming biedt tegen vuil en infecties. Is je nagelriem beschadigd? Dan kunnen vuil en bacteriën makkelijker onder je nagel terechtkomen.

De nagelwortel of nagelmatrix

Onder je nagelriem en onder je huid zit de nagelwortel. Dit stukje van de nagel zie je niet. Van hieruit groeit je nagel. De nagelwortel wordt ook wel de nagelmatrix genoemd.

Lunula

Aan het begin van je nagel zie je een klein stukje dat iets lichter van kleur is. Het heeft de vorm van een half maantje en wordt lunula genoemd.

In de lunula zitten levende nagelcellen. Die sterven af als ze verder naar boven groeien.

Vrije rand (balba)

Het bovenste witte randje van je nagel heet de balba. Ook wel de vrije rand genoemd. Balba komt van het Latijnse woord alba, wat wit betekent.