Last van splijtende nagels? Dit kun je er (zelf) tegen doen?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Het is een veelvoorkomend probleem: splijtende nagels. Als jij hier last van hebt, schilfert er een laagje van je nagel af. Niet mooi, maar verder onschuldig. Hoe komt het dat nagels splijten? Hoe behandel je gespleten nagels? En hoe voorkom je dat je nagels splijten? Hier vind je de belangrijkste info en tips.

Wat zijn splijtende of gespleten nagels?

Bij splijtende nagels laat het bovenste laagje van de nagelplaat los. Dit begint meestal aan de top van de nagel, waarna de nagel verder naar beneden splijt in de richting van de nagelriem. Het komt vooral bij vrouwen voor.

De medische termen voor splijtende nagels zijn onychoschizia en lamellaire nageldystrofie.

splijtende nagel onychoschizia

Hoe ontstaan splijtende nagels?

Splijtende nagels ontstaan vrijwel altijd door droogte. Als de nagels droog zijn, worden ze gevoelig voor allerlei beschadigingen.

Contact met water

Een andere belangrijke factor bij het splijten van nagels is contact met water. Natte nagels worden zacht. Daarna drogen ze weer op en worden ze weer hard. Als dit vaak gebeurt, kan de nagelplaat splijten. Vaak begint het met een klein barstje. Dit barstje is extra gevoelig voor water en zeepresten. Het gevolg? Het kleine barstje wordt een gespleten nagel. 

Onderliggende aandoening

Splijtende nagels zelf zijn vrijwel altijd een onschuldig probleem. Toch is er soms wel sprake van een onderliggende aandoening. Bijvoorbeeld polycythaemia vera.

Gespleten nagels voorkomen

Als je gespleten nagels wilt voorkomen, zijn twee dingen belangrijk:

  • Hydrateer je nagels regelmatig.
  • Voorkom dat je nagels (te) vaak nat worden.

Gebruik daarvoor de onderstaande tips:

  • Hydrateer je nagels met een olie, crème of balsem. Online of bij de drogisterij of nagelstudio koop je hier speciale producten voor.
  • Verzorg je nagelriemen regelmatig en de basis van je nagels goed. Hier begint je nagel. Hoe gezonder de basis is, hoe gezonder je nagels worden. Hiervoor kan je een speciale nagelriemolie, -balsem of -crème gebruiken. Ook deze koop je online, bij de drogist of bij de manicure.
  • Draag handschoenen bij het afwassen en schoonmaken.
  • Was je handen niet onnodig vaak.
  • Droog je handen en je nagels goed nadat ze nat zijn geworden.
  • Douch en badder niet te lang.

Voeding

Ook je voeding kan een rol spelen. Een gezond eetpatroon, waarbij je lichaam alles binnenkrijgt wat het nodig heeft, helpt om je nagels sterk te houden. Onder andere eiwitten, gezonde vetten en vitamine B zijn belangrijk.

Hoe behandel je gespleten nagels?

Splijtende nagels zijn niet mooi en als je ze niet behandelt, splijten ze soms nog verder. Het is daarom goed om ze te behandelen.

Splijtende nagels zelf behandelen

Wil je je splijtende nagels zelf behandelen? Volg dan in ieder geval de tips op voor het voorkomen van splijtende nagels. Zo voorkom je dat het probleem erger wordt. Dus hydrateren en niet te vaak nat laten worden.

Vijlen

Naast deze tips, kan je je nagels ook vijlen. Door het splijtende stukje glad te vijlen, voorkom je dat je nagel verder splijt. Gebruik hiervoor een buffervijl en ga voorzichtig te werk. Vijl niet meer dan nodig is, anders wordt je nagel te dun.

Smeer je nagels na het vijlen goed in met een hydraterend product.

Nagelverharder, is dat verstandig?

Een nagelverharder lijkt een logische keuze als je last hebt van splijtende nagels. Toch is dat niet altijd verstandig. Veel nagelverharders drogen je nagels juist uit. Het is dus een tijdelijke oplossing, die het probleem op lange termijn kan verergeren.

Wat je wel kunt doen, is een verzorgend product kiezen dat je kunt gebruiken onder een nagelverharder. Je brengt dan eerst het verzorgende product aan, met een laagje nagelverharder eroverheen.

Bezoek een manicure of nagelstudio

Wil je er zeker van zijn dat je nagels goed verzorgd worden? Bezoek dan een nagelsalon of een manicure. Een manicure weet precies hoe gespleten nagels behandeld moeten worden en kan je ook meteen product- en verzorgingsadvies geven.