Wat is handcrème en waarvoor gebruik je het?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

De huid is op onze handen meestal dunner en gevoeliger dan op andere delen van ons lichaam. Tegelijkertijd worden onze handen dagelijks blootgesteld aan verschillende omgevingsinvloeden, zoals die van water, zeep, koude lucht en andere irriterende stoffen. Daardoor kunnen je handen gemakkelijk uitdrogen en ruw worden. Een veelgebruikte remedie is handcrème, maar wat is dat eigenlijk precies en waarvoor gebruik je het?

Wat is handcrème?

Handcrème is een (cosmetisch) crème waarmee je huid van je handen hydrateert en verzorgt. Handcrèmes bevatten onder andere vochtinbrengende ingrediënten, zoals water, glycerine en (natuurlijke) oliën, om droogheid en ruwheid te verminderen en beschermende stoffen om de handen te beschermen tegen omgevingsinvloeden.

Handcreme

Waarvoor wordt handcrème gebruikt?

Er zijn allerlei soorten handcrèmes met ieder zijn eigen functionaliteiten. De functionaliteit van een handcrème wordt uitgelegd op de verpakking. Veelvoorkomende functionaliteiten zijn:

  • Hydratatie: deze handcrèmes bevatten ingrediënten die de huid hydrateren. Handcrèmes met een hydraterende werking bevatten meestal glycerine en werken goed tegen droge handen.
  • Verzachting: handcrème met een verzachtende werking helpt de huid te verzachten en maakt deze gladder.
  • Bescherming: handcrèmes bevatten meestal ingrediënten die een beschermende barrière op de huid vormen.
  • Herstel: handcrème kan helpen bij het herstellen van de natuurlijke vochtbalans en het bevorderen van genezing.
  • Geur: handcrème heeft, afhankelijk van de ingrediënten, meestal een fijne geur.
  • Comfort: de meeste mensen ervaren het gebruik van handcrème als een aangemane ervaring.
  • Anti-aging: handcrème die is ontworpen om tekenen van veroudering op de handen tegen te gaan, bijvoorbeeld door de collageenproductie te stimuleren. Wil je daar meer over weten? Lees dan het artikel "Wat is collageen?".

Welke handcrème is het meest geschikt voor jou?

Dat is erg afhankelijk van jouw huidtype en de problemen die je eventueel ervaart. Heb je droge handen? Kies dan voor een hydraterende handcrème met verzachtende en beschermde werking. Gebruik jij handcrème vooral uit comfort? Kies dan een handcrème met een fijne textuur en een lekkere geur uit. Laat je eventueel adviseren door een medewerker van de winkel waar je de handcrème wilt kopen. 

Hoe breng je handcrème aan?

  1. Breng een klein beetje handcrème, een bolletje ter grote van ongeveer 1 centimeter, aan op je handpalm.
  2. Smeer de handcrème goed uit over heel je handen. De huid tussen de vingers wordt vaak vergeten, dus sla die niet over.
  3. Heb je te weinig crème? Pak dan een beetje extra. Het is beter om te beginnen met te weinig, dan met te veel. Anders houd je namelijk crème over.

Hoe vaak breng je handcrème aan?

Op de verpakking van jouw handcrème staat uitgelegd hoe vaak de crème dient te worden aangebracht. Meestal is één keer per dag voldoende.