Wat is nagellijm of nagelreparatielijm en hoe gebruik je het?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Nagellijm of nagelreparatielijm is de redder in nood voor (in)gescheurde en gespleten nagels. We leggen aan je uit wat nagellijm is en hoe je het gebruikt om je nagels (tijdelijk) te stabilseren en repareren.

Wat is nagellijm?

Nagellijm, ook wel nagelreparatielijm, is een speciale lijm die wordt gebruikt om (in)gescheurde of gespleten nagels te stabiliseren en verdere schade te voorkomen.

Wat is een (in)gescheurde nagel?

We spreken over een (in)gescheurde vingernagel als de nagel gedeeltelijk is gescheurd. Meestal scheurt de nagel horizontaal, in de vrije rand of tegen de vrije rand aan. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de nagel ergens achter blijft haken. Een nagel kan ook verticaal scheuren. Verticale scheurtjes onstaan meestal door een verkeerde belasting. Een ingescheurde nagel kan pijnlijk zijn en kan verder (in)scheuren als er niet op tijd iets aan wordt gedaan.

gescheurde nagel pink

Wat is een gespleten nagel?

Bij splijtende nagels laat het bovenste laagje van de nagelplaat los. Dit begint meestal aan de top van de nagel, waarna de nagel verder naar beneden splijt in de richting van de nagelriem. Hier vind je meer informatie over nagels die splijten.

spijtende nagel

Hoe gebruik je nagellijm?

Met nagellijm kun je een (in)gescheurde of gespleten vingernagel stabiliseren en repareren om verdere schade te voorkomen. Wij leggen aan je uit hoe je nagellijm gebruikt:

  1. Reinig je handen en je nagels: Was je handen en maak de (in)gescheurde nagel schoon om vuil en bacteriën te verwijderen.
  2. Knip het gescheurde deel af: Als er stukje nagel los hangt, knip je dat stukje eerst voorzichtig bij of helemaal af met een scherpe en schone nagelschaar.
  3. Breng een druppel nagellijm aan: Gebruik een speciale nagellijm, die bedoeld is voor het repareren van ingescheurde of gespleten nagels. Breng voorzichtig een kleine hoeveelheid lijm aan op de scheur en druk, indien nodig, de nagelplaat zachtjes tegen elkaar om de scheur te sluiten.
  4. Houd de nagel vast: Houd de nagel enkele minuten stevig vast om ervoor te zorgen dat de lijm goed hecht en de nagelplaat zich sluit.
  5. Herhaal stap 3 en 4 voor extra stevigheid
  6. Vijl de nagel bij: Als de lijm droog is, kun je de randjes van de lijm voorzichtig bijvijlen om de nagel weer mooi glad te maken.

Wanneer naar een huisarts of nagelsalon?

Heb je veel last van de nagel of is (het gebied rondom) de nagel ontstoken? Bezoek dan een professionele nagelstylist of je huisarts voor de juiste behandeling.