Blauwe nagel? Bloeduitstorting verhelpen & lakken

Een blauwe nagel ontstaat door een bloeduitstorting die zich onder de nagel bevindt. Naast dat het niet echt mooi is om met zo'n nagel rond te lopen, kun je er ook nog eens flink last van hebben. Meestal ontstaat een blauwe nagel doordat de vingertop met nagel en al ergens klem komt te zitten. De kleur van de nagel ontstaat door het bloed van de bloeduitstorting onder de nagel en kan verschillende kleuren hebben. Vaak kleurt de nagel hierdoor blauw, zwart of paars. De nagel kan dan behoorlij veel pijn doen als er druk op komt te staan.

Hoe ontstaat een blauwe nagel?

Een blauwe nagel ontstaat nadat je per ongeluk met je vingers klem komt te zitten. Door grote druk op nagel kan er een bloeduitstorting onder de nagel ontstaan die een donkere kleur aan de nagel geeft. In principe is een dergelijke nagel niet schadelijk of ernstig, al staat het niet echt mooi. Als gevolg van de bloeduitstorting kunnen de vinger en met name de nagel behoorlijk pijn doen, zeker als er druk op komt te staan. De bloeduitstorting zal ook niet snel verdwijnen en moet uitgroeien. In het geval van een grote en pijnlijke blauwe nagel, kun je het best even langs een huisarts.

Nagel vinger bloeduitstorting Blauw lakken

Zelf de pijn van een blauwe nagel verhelpen

Als je te maken hebt met een blauwe nagel door toedoen van een bloeduitstorting, dan kun je daar zelf wat aan doen. Let op: ga wel voorzichtig te werk. Het is mogelijk door de druk van de nagel weg te nemen en het bloed weg te halen. Het verlichten van de druk en de pijn, kan door een klein gaatje te maken in de nagel. Via dit gaatje kunnen het bloed en het vocht dat onder de nagel opgehoopt is weglopen. Om dit te doen heb je een scherpe en schone naald nodig. Deze naald verwarm je met een vlam totdat het puntje roodgloeiend is. Je kunt de naald het beste vasthouden met bijvoorbeeld een tang. De hete punt leg je nu tegen de nagel aan zonder dat je druk uitoefent. Door de warmte kan het puntje een gaatje maken in de nagel. Zodra je de naald weghaalt, zal het overtollige bloed onder de nagel vandaan stromen.

Een blauw nagel lakken

Als de druk is afgenomen, dan zal het ongemak ook een stuk minder zijn. De bloeduitstorting moet dan nog wel verdwijnen en de nagel moet verder uitgroeien. Dit kan soms wel enkele maanden duren. Tot die tijd kun je er ook voor kiezen om de nagel op een mooie manier te camoufleren. Je kunt een blauwe nagel gewoon zelf lakken in elke gewenste kleur. Het is dan wel aan te raden om een extra dekkende nagellak te gebruiken, zodat de donkere plek onder de nagel voldoende verborgen wordt. Doordat de bloeduitstorting zich onder de nagel bevindt, kan het lakken van de nagels aan de bovenkant geen schade aanrichten.