Wat zijn (vinger)nagels?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Je nagels zijn opgebouwd uit het eiwit keratine en geven stevigheid aan de uiteinden van je vingers (en je tenen). Die is belangrijk voor de tastzin, maar ook om voorwerpen nauwkeurig op te kunnen rapen. De nagel bestaat uit verschillende delen. De nagelmatrix ligt aan de basis van de nagel en zorgt voor het aanmaken van de nagelplaat. Daarboven bevindt zich het nagelbed met daarop de nagelplaat, die opgebouwd is uit keratine. Keratine is ook de bouwstof van onze huid en haren. De ruimte tussen de nagelplaat en de huid van de vinger wordt afgesloten en beschermd door de nagelriem.

De nagelplaat

De nagelplaat, de bovenkant van de nagel die je kunt zien, bestaat ook weer uit 3 verschillende lagen. De bovenste laag is de hoornlaag. Als deze uitdroogt, kan hij los laten, waardoor 'splijtende nagels' ontstaan. Onder de hoornlaag zit de keratinelaag, een sponsachtig laagje, dat voedingsstoffen opneemt en vet en vocht vasthoudt. Keratine is een eiwit dat zorgt voor de harde structuur van de nagel. De onderste laag van de nagelplaat is de epitheellaag, of bevestigingslaag, waarmee de nagelplaat vastzit.

Wat zijn nagels (vingers)

De functie van nagels

We hebben onze nagels niet voor niets gekregen. Dankzij onze nagels zijn de vingertoppen gevoeliger en kunnen we voorwerpen beter herkennen. Daarnaast vertellen onze nagels veel over onze algemene gezondheid. Broze, beschadigde nagels kunnen wijzen op een verkeerd voedingspatroon of gezondheidsproblemen. Ook de nagelriemen zijn erg belangrijk. Zij voorkomen dat virussen, bacteriën en schimmels het lichaam kunnen binnendringen. Bovendien zijn nagels het visitekaartje van de handen en zijn ze onmisbaar bij jeuk.

Gezonde nagels

Om je nagels in goede conditie te houden, is een gezond leefpatroon erg belangrijk. Veel groente, fruit en eiwitten eten dus! Daarnaast hebben onze nagels voldoende vocht nodig. Daarom is het nodig om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken. Dat is niet alleen goed voor je nagels, maar voor je hele lichaam. Daarnaast kunnen stress en vermoeidheid van invloed zijn op de groei van onze nagels. Daarom is het belangrijk regelmatig tijd voor jezelf te nemen, zodat er voldoende energie en voedingsstoffen naar de nagels kunnen gaan.