Witte vlekjes op je nagels (leukonychia), wat kun je er (zelf) tegen doen?

23/01/2023   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Bijna iedereen heeft wel eens witte vlekjes op zijn of haar nagels. In vrijwel alle gevallen gaat het om onschuldige vlekjes, die vanzelf weer verdwijnen. Hoe ontstaan deze witte vlekjes en wat kun je er (zelf) tegen doen?

Wat zijn witte vlekjes op je nagels precies?

Witte vlekjes op de nagels kunnen verschillende vormen hebben. Van kleine stipjes tot grote vlekken of streepjes. Soms is zelfs vrijwel heel de nagel wit. De medische term voor deze witte vlekjes is leukonychia. Dat klinkt ingewikkeld, maar het betekent simpelweg witte nagels.

witte vlekjes nagels leukonychia

Hoe ontstaan de witte vlekjes op je nagels?

Over het ontstaan van witte vlekjes op de nagels doen allerlei verhalen de ronde. Soms wordt gezegd dat het komt door een tekort aan calcium, zink of vitamines, maar dat is gelukkig meetal niet het geval. 

Stoten

De voornaamste oorzaak van witte vlekjes is meestal heel simpel: de nagel is beschadigd. Je hebt je nagel gestoten of je nagel heeft klem gezeten. Vaak wordt het witte vlekje pas een paar weken later zichtbaar. Dat verklaart ook waarom veel mensen de vlekjes niet direct linken aan het ongelukje. We gebruiken onze handen zoveel dat we onze nagels regelmatig stoten. Vaak herinner je je dat een paar weken later niet meer en dan klinkt de verklaring van een calciumtekort een stuk logischer. 

Andere oorzaken

Soms is er een andere oorzaak:

Ziektes

Soms krijg je een wit streepje in je nagel als je een tijd geleden ziek bent geweest. Vaak zit er zo’n een tot drie maanden tussen voor het streepje zichtbaar wordt. 

Ziektes en aandoeningen die dit kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld:

  • Een simpele griep of verkoudheid
  • Bloedarmoede
  • Hartziekten
  • Leverziekten
Huidziekte of -schimmel

Witte vlekjes op je nagels kunnen ook veroorzaakt worden door:

  • Eczeem
  • Psoriasis
  • Een schimmelinfectie
  • De ziekte van Darier
  • Alopecia areata

Allergieën

Het kan zijn dat je allergisch bent voor een bepaalde stof. Bijvoorbeeld een stof in je nagellak of nagellakremover.

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

Aan witte vlekjes op je nagels hoef je meestal niets te doen. Ze groeien vanzelf uit. Als je nagel groeit, schuiven de witte plekjes steeds meer naar boven toe, totdat je ze weg kunt knippen.

Ziekte

Zolang je geen andere symptomen hebt, is het onwaarschijnlijk dat de vlekjes door een ziekte komen. Heb je wel andere symptomen of heb je echt opvallend vaak en/of veel witte plekken? Vraag dan je huisarts om advies. 

Allergie

Vermoed je dat je allergisch bent voor een stof in je nagellak of -remover? Stop dan tijdelijk met het gebruiken van het product om te kijken of de witte vlekjes afnemen.

Nagels met witte vlekjes lakken

Vind je de witte vlekjes lelijk en heb je geen last van andere symptonen? Dan kun je natuurlijk gewoon (laten) lakken om de witte vlekjes te verbergen. Hier vind je nagellaktrends voor ieder seizoen.

Advies inwinnen

Wil je advies over het verzorgen van je nagels? Wil je je nagels laten beoordelen door iemand die er wat meer verstand van heeft? Of wil je jezelf gewoon verwennen met goed verzorgde handen of voeten? Bezoek dan een manicure of pedicure.