Zelf je nagels lakken

Voor een perfecte manicure of pedicure, hoef je niet altijd naar een salon te gaan en veel geld uit te geven. Als je de juiste stappen volgt, kun je thuis met gerust hart doen wat ze bij de salon ook zouden doen en dat op jouw tijden, voor weinig geld en met jouw favoriete nagelproducten.

Stap 1: schone nagels

Het klinkt logisch, maar niet iedereen begint met deze stap. Omdat nagellak minder goed pakt wanneer je nagels vettig zijn, moet je goed je handen wassen met een stuk zeep. Gebruik eventueel een borsteltje (een tandenborstel bijvoorbeeld) om je nagels extra goed te reinigen.

Stap 2: nagelvijl

Je nagels vijlen is beter dan je nagels knippen. Door te knippen, zet je veel druk op de nagel, en vijlen heeft daarom de voorkeur. Ook kun je met vijlen beter een specifieke vorm in je nagels creëren: iets spitser of mooi rond; kies zelf waaraan jij de voorkeur geeft. Let er wel op dat je géén zaagbeweging maakt, maar in een richting blijft vijlen. Anders beschadig je je nagels.

Stap 3: base coating

Begin met een doorzichtige base coat. Hierdoor blijft de nagellak langer en beter op je nagels zitten. Ook zorgt deze basislaag voor een beschermlaagje voor je nagels en de schadelijke stoffen die in nagellak zitten. De basislaag creëert ook een gelijkmatige verdeling van de nagellak en voorkomt dat je nagellak gaat afbrokkelen. Veel basecoats zijn verrijkt met vitamine E of calcium. Deze ingrediënten helpen je nagels gezonder te blijven en voorkomen dat ze snel breken, splijten en afpellen.

Stap 4: nagellak

Als de base coat droog is (en deze zou relatief snel moeten drogen), breng je twee lagen gekleurde nagellak aan in plaats van een, om je nagels een rijker uiterlijk te geven. Als je geen zin hebt in gekleurde nagellak, kun je ook alleen de basislaag gebruiken om je nagels nét die shine te geven die ze wel kunnen gebruiken. Je nagels zullen er dan natuurlijk, maar glanzend uitzien.

Stap 5: toplaag

Werk je nagels af met een toplaag om de nagellak vast te zetten, je nagels extra te laten glanzen en afscheuren te voorkomen. Er zijn producten op de markt die een basis- en toplaag ineen zijn, maar deze werken meestan niet zo goed als wanneer je een losse onder- en bovenlaag gebruikt.

Langer genieten

Als je overgevoelig bent voor nagellak, moet iets voorzichtiger zijn met een basecoating. In base coats zit namelijk een hoger gehalte “verharder” dan in gewone nagellak. Het lijkt misschien iets meer gedoe, maar als je deze stappen volgt, verleng je de duur van je nagellak en zorg je beter voor je nagels. Daar hoef je niet per se naar de salon voor.