Hoe snel groeien de nagels aan je vinger?

De nagels van je vingers groeien ongeveer 0,05 tot 0,1 millimeter per dag. Per jaar is dat dus tussen de 2,5 en 5 centimeter. Als je nagels gezond zijn, duurt de totale groei 6 tot 8 maanden. Die tijd is nodig om je nagel compleet te vervangen. Als je je nagels niet zou knippen, groeien ze constant door en kunnen dan wel 60 centimeter lang worden! Toch is dat niet zo’n realistisch beeld, omdat de nagels meestal eerder afbreken. Bovendien groeien de nagels krom, als je ze erg lang laat worden.

Welke factoren bepalen de groei van je nagels?

Hoe snel vingernagels groeien, verschilt per persoon. Als je jong bent, groeien je nagels sneller dan wanneer je ouder bent. Daarnaast groeien ze bij mannen sneller dan bij vrouwen. In de zomer worden je nagels eerder lang, omdat er dan meer zonlicht is. Licht en zuurstof zorgen voor een betere celopbouw, zodat de groei sneller gaat. Je vingernagels groeien 3 keer zo snel als je teennagels. Ook je dagelijkse gewoonten zijn van invloed op de groei van je nagels. Als je je nagels afbijt of veel belast door bijvoorbeeld het werken op een toetsenbord, groeien ze sneller. Werk je echter veel met chemische middelen, bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, zal de groei vertragen.

Hoe snel groeien je vingernagels

Gezonde nagels

Onze nagels beschermen onze vingertoppen, waar veel zenuwuiteinden zitten. Als je nagels te kort zijn, komt er een laagje eelt op je vingertoppen, waardoor je minder goed kunt voelen. Een nagel op de goede lengte voorkomt deze eeltvorming. Ben je rechtshandig? Dan groeien de nagels aan je rechtervingers sneller dan die aan je linkerhand. En wist je dat de nagelgroei ook nog eens verschilt per vinger? Zo groeit de nagel van je duim het langzaamst en die van je middelvinger het snelst. Een gezond leefpatroon stimuleert de groei van je nagels. Een evenwichtige voeding en het drinken van voldoende water is goed voor je huid, haar en nagels.