Nagels van jouw baby knippen, hoe en wanneer doe je dat?

23/02/2022   |   26/08/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Ook al zijn de nagels van jouw baby zachter en buigzamer dan die van jouzelf, ze kunnen nog steeds krassen veroorzaken. Krassen bij jou, maar ook bij zichzelf. Daarom moeten de nagels, vanaf het moment dat ze ongeveer 3 maanden oud zijn, regelmatig gevijld of geknipt worden. De vingernagels van een baby groeien snel, dus het kan zijn dat je ze wekelijks, of zelfs vaker, moet knippen. Ben je bang om de piepkleine vingernageltjes van jouw baby te vijlen of te knippen? We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet, zodat jij weet hoe en wanneer je te werk moet gaan.

Vijl de nageltjes

De nagels van je baby vijlen met een nagelvijl is de makkelijkste en veiligste manier om de nageltjes korter te maken. Zeker als de nageltjes nog erg zacht zijn, wil knippen nog niet altijd lukken. Je moet natuurlijk wel oppassen dat je de zachte huid onder het nagelbed niet vijlt. Gebruik daarom geen metalen, maar een kartonnen nagelvijl en ga voorzichtig te werk.

Gebruik een speciale nagelknipper voor baby’s 

Wist je dat er speciale baby nagelknippers zijn? Deze nagelknippers hebben een kleine curve en zijn speciaal ontwikkeld voor kleine vingernageltjes. Het knippen van de nagels van je baby werkt verder hetzelfde als het knippen van je eigen nagels. Druk het vingertopje voorzichtig van de nagel af, zodat je meer ruimte hebt voor de nagelknipper. Op die manier voorkom je dat je in het vingertje van je baby knipt. Houd zijn of haar handje of voetje stevig vast of vraag iemand om je te helpen.

nagels baby

Leid ze af en laat ze ontspannen

Wil je de nagels van jouw baby knippen als hij of zij wakker is? Probeer hem of haar dan af te leiden. Als baby's alert zijn, hebben ze de neiging hun vuisten te klemmen, waardoor de opening tussen de vingertop en de nagel wordt verkleind. Zorg er dus voor dat jouw baby zo ontspannen mogelijk zijn.

Een goed moment om te knippen is direct na een badje, als ze ontspannen zijn en de nagels zacht zijn. Als je baby toch gespannen raakt, neem dan een pauze en geef hem of haar voldoende tijd om te kalmeren.

Knip de nageltjes terwijl je baby slaapt

Wil het knippen niet lukken als je baby wakker is? Wacht dan tot je baby slaapt. Als je geluk hebt, slapen ze er dwars doorheen.

Let wel op: zelfs als je knipt terwijl de baby slaapt, doe dan voorzichtig. Zorg dat er voldoende licht is en hou het handje of voetje goed vast. Ook een slapende baby kan onverwachte bewegingen maken.

Vraag om hulp

We schamen ons niet voor het feit dat we onafhankelijk energie vergelijken en dat we ons willen laten adviseren door een onafhankelijke adviseur die meer kennis van zaken heeft. Waarom zouden we ons dan wel schamen als we hulp nodig hebben met het knippen van de nagels van onze baby's? Wil het knippen echt niet lukken of ben je bang om een fout te maken? Vraag dan om hulp! Een meer ervaren ouder kan je laten zien hoe het moet. Misschien is dit wel een leuke aak voor een opa of oma of een favoriete oom of tante!